Wymagania z zakresu bhp w sezonie letnim
Obowiązki pracodawcy w zakresie bhp są zróżnicowane w zależności od pory roku. W okresie letnim mają one głównie na celu ochronę pracowników przed zbyt wysoką temperaturą. Służą temu m.in. regulacje dotyczące zapewnienia zimnych napojów czy możliwości wprowadzenia krótszej dniówki roboczej w związku z upałami.
Napoje przy wysokich temperaturach
W każdej porze roku, bez względu na warunki pogodowe, pracodawca ma obowiązek zapewnienia pracownikom wody zdatnej do picia lub innych napojów. Taki obowiązek ciąży na nim na mocy § 112 rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej w sprawie ogólnych przepisów bezpieczeństwa i higieny pracy.
Z kolei na podstawie art. 232 K.p., pracodawca jest zobowiązany zapewnić pracownikom inne napoje (obok wody zdatnej do picia), jeżeli jest to niezbędne ze względów profilaktycznych. Określenie sytuacji, w których wydanie takich napojów jest konieczne, następuje w rozporządzeniu Rady Ministrów w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów (Dz. U. z 1996 r. nr 60, poz. 279 ze zm.). Zgodnie z § 4 rozporządzenia napoje profilaktyczne należy zapewnić pracownikom zatrudnionym m.in.:
- w warunkach gorącego mikroklimatu, charakteryzującego się wartością wskaźnika obciążenia termicznego (WBGT) powyżej 25°C,
- przy pracach na otwartej przestrzeni, przy temperaturze otoczenia powyżej 25°C,
- na stanowiskach pracy, na których temperatura spowodowana warunkami atmosferycznymi przekracza 28°C.
Na pracodawcy ciąży wymóg ustalenia warunków wydawania napojów (i posiłków) profilaktycznych w regulaminie pracy lub w układzie zbiorowym pracy, o ile posiada takie przepisy zakładowe (art. 1041 § 1 pkt 8 K.p.). Ponadto powinien określić, na jakich stanowiskach pracy są zapewniane napoje. Konsultacje w tej sprawie powinny się odbyć z zakładową organizacją związkową lub, w razie jej braku, z przedstawicielami pracowników, wyłonionymi w sposób zwyczajowy w zakładzie pracy. Należy podkreślić, że pracodawca nie może ograniczać ilości napojów profilaktycznych lub zapewniać w zamian napojów wypłatę ekwiwalentu.
Zakaz pracy w trakcie upałów
Niektóre grupy pracowników, których zdrowie jest szczególnie chronione, nie mogą pracować w niekorzystnych warunkach klimatycznych, w tym w upale lub w gorącym mikroklimacie. Do takiej grupy należą młodociani i kobiety w ciąży. Pracodawca ma obowiązek odsunąć od pracy (lub skierować do innej odpowiedniej) pracownika młodocianego świadczącego pracę m.in. w pomieszczeniach, w których temperatura powietrza przekracza 30°C, a wilgotność względna powietrza 65%. Tak wynika z rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie wykazu prac wzbronionych młodocianym... (Dz. U. z 2023 r. poz. 1240).
Podobny obowiązek ciąży na pracodawcy w odniesieniu do pracownic w ciąży oraz karmiących dziecko piersią. Nie mogą one pracować m.in. w mikroklimacie gorącym, w którym wskaźnik PMV określany zgodnie z Polską Normą jest większy od 1,0 - jak przewiduje załącznik do rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie wykazu prac uciążliwych, niebezpiecznych lub szkodliwych... (Dz. U. z 2017 r. poz. 796).
Krótszy dzień pracy albo przerwy
Przepisy bhp ustalają dolną granicę ciepła w pomieszczeniach pracy, ale nie przewidują podobnych regulacji, jeżeli chodzi o ochronę przed gorącem. Teoretycznie więc w pomieszczeniach pracy mogą panować wysokie temperatury. Pracodawca powinien jednak mieć świadomość ciążącego na nim ogólnego obowiązku zapewnienia pracownikom odpowiednich warunków bhp. Może go wypełniać (w miarę możliwości) poprzez np. zaopatrzenie stanowiska pracy w klimatyzatory, wiatraki czy żaluzje. Alternatywnym rozwiązaniem jest skorzystanie z art. 145 § 1 K.p., na podstawie którego można skrócić czas pracy na stanowiskach, na których panują warunki szczególnie uciążliwe lub szkodliwe dla zdrowia, poniżej norm czasu pracy wynikających z art. 129 § 1 K.p. Skrócenie dniówki na podstawie tego przepisu nie może jednak spowodować obniżenia wynagrodzenia pracownika.
|
Napoje Pracodawca powinien zapewnić pracownikom nieodpłatnie napoje, gdy temperatura na stanowiskach pracy przekracza 280C, a na otwartej przestrzeni 250C. Napoje powinny być dostępne stale, w ilości zaspokajającej potrzeby zatrudnionych oraz odpowiednio zimne lub gorące w zależności od warunków wykonywania pracy.
Pracodawcy zobowiązani są zapewnić pracownikom dostęp do bieżącej wody dla celów higienicznych. Przy pracach brudzących, wykonywanych w wysokiej temperaturze lub wymagających zapewnienia odpowiedniej higieny procesów technologicznych, pracodawca zobowiązany jest zapewnić do celów higienicznych co najmniej 90 litrów wody dziennie na każdego pracownika.
Należy zapewnić, aby urządzenia wentylacyjne i klimatyzacyjne były sprawne i czyste. Klimatyzacja i wentylacja nie może powodować przeciągów ani wyziębień pomieszczeń pracy. Strumień powietrza nie powinien być kierowany bezpośrednio na stanowisko pracy.
Okna i świetliki powinny być wyposażone w zabezpieczenia chroniące przed nadmiernym nasłonecznieniem np. w rolety lub żaluzje.
(...) Przy pracy na otwartej przestrzeni pracownicy powinni mieć możliwość odpoczynku w miejscu zacienionym i zadaszonym. Pracodawcy mogą wprowadzać rotację na stanowiskach pracy i dodatkowe przerwy, aby umożliwić pracownikom odpoczynek i regenerację sił. Pracodawca może zadecydować o skróceniu czasu pracy podczas trwających upałów. Skrócenie czasu pracy i dodatkowe przerwy nie mogą jednak powodować obniżenia należnego pracownikom wynagrodzenia. Komunikat Państwowej Inspekcji Pracy z dnia 18 czerwca 2024 r. dostępny na stronie www.pip.gov.pl |
| Jeśli nie znalazłeś informacji, której szukasz, wejdź do serwisu | ||
| www.KodeksPracy.pl » |
Serwis Głównego Księgowego
Gazeta Podatkowa
Terminarz
Gofin podpowiada
Kompleksowe opracowania tematyczne
DRUKI - BHP
Darmowe druki aktywne
WSKAŹNIKI
Bieżące wskaźniki wraz z archiwum
KALKULATORY
Narzędzia księgowego i kadrowego
PRZEPISY PRAWNE - BHP
Ustawy, rozporządzenia - teksty ujednolicone
FORUM - Prawo Pracy
Forum aktywnych księgowych i kadrowców
|
||||||||||||





